preskoči na sadržaj
Administriranje Linux sustava

Iskusnim administratorima sustava koji žele upoznati Linux, kao i povremenim korisnicima koji su se susreli s novim izazovima, Administriranje Linux sustava priručnik je koji pruža savjete za upravljanje brojnim sustavima i poslužiteljima.

Ova knjiga o Linuxu rezimira korake potrebne za formiranje različitih sustava, od čvorišta za male tvrtke ili kućne urede preko Web i LAN poslužitelja do grozdova sa primijenjneom virtualizacijom i raspoređivanjem opterećenja. Upoznat ćete i alate koji su potrebni za postavljanje i održavanje tih radnih okruženja.

Administriranje Linux sustava je priručnik za UNIX veterane, MCSE inženjere i administratore velikih računala te kao napredni vodič za postojeće Linux administratore kojima je potreban podsjetnik ili žele unaprijediti znanje.

Iz ovog udžbenika naučit ćete: Instalirati, konfigurirati, održavati i popravljati DNS poslužitelj korištenjem alata BIND; postaviti sustav elektroničke pošte za male i velike Web lokacije sa integriranom provjerom identiteta; instalirati i konfigurirati Apache, PHP i MySQL; povezati računala u groz Apache Web poslužitelja sa ugrađenim raspoređivanjem opterećanja koristeći besplatni Linux Virtual Server; koristiti Linux virtualizaciju sa Xenom ili VMWareom za izvršavanje više jezgara na istom procesoru te upravljati pristupom memoriji, procesorskom vremenu i uređajima za svaku jezgru; razvijati skripte i prilagođavati ih svojim potrebama; spremati rezervne kopije i restaurirati podatke pomoću alata rsync, tar, cdrecord, Amanda i MySQL; administriranje Linux sustava knjiga je koja obuhvaća mnogo znanja i iskustva.

Tijekom svojih istraživanja, autori su riješili mnoge probleme koji do tada nisu bili dokumentirani. To znanje i iskustvo vam ovaj priručnik prenosi i ujedno olakšava učenje.

Knjigu možete preuzeti ovdje.

| 11. 11. 2010. u 22:24 sati | RSS |

preskoči na navigaciju