preskoči na sadržaj
e - Knjižnica
e-Knjižnica je arhiva knjiga i časopisa, dostupnih za čitanje u elektroničkom formatu svim članovima obrazovne, akademske i istraživačke zajednice - učenicima, nastavnicima, studentima, profesorima i znanstvenicima.

Kako pristupati sadržaju?
Da bi pristupili, potrebno je imati aktivan elektronički identitet - AAI@EduHr za akademsku i istraživačku zajednicu, odnosno HUSO korisnički račun za učenike, nastavnike i profesore osnovnih i srednjih škola.

Pitanja i kontakti
Za sva dodatna pitanja obratite se CARNetovom Helpdesku na adresu:

 
 
12/01

2018

Novi broj časopisa qLife

Izašao je novi broj časopisa qLife. Prošlo je previše vremena, a da liderstvo, menadžment i organizacijski razvoj u hrvatskoj javnosti nisu osviješteni kao ključni čimbenici napretka nacionalnog gospodarstva i društva u cjelini. Na kolektivnoj razini još uvijek nismo jasno konstatirali kako nas isključivo znanost i umjetnost liderstva može odvesti u bolju budućnost. Emil Tedeschi o tome je rekao: „…loše je što se u Hrvatskoj premalo raspravlja o suštini problema neodgovornosti i netransparentnosti upravljanja na svim razinama, od privatnog korporativnog sektora, preko javnih, državnih poduzeća do politike…jer je riječ o jednom od najvećih problema društva.“

08/12

2017

Novi broj časopisa qLife bavi se mentorstvom i tzv. coachingom. Može se kazati da mentorstvo potječe iz grčke mitologije, odnosno iz Homerove „Odiseje“. Nakon što je Odisej, kralj Itake, krenuo u rat protiv Troje, malodobnog sina Telemaha i suprugu Penelopu ostavio je u rukama velikog prijatelja Mentora učinivši ga odgovornim za dječakovo obrazovanje, izgradnju karaktera, mudrost odlučivanja i osvještavanje životne svrhe. Mentor je bio učitelj koji je na svoga učenika prenosio iskustva, znanja i mudrosti kako bi ga pripremio na izazove budućnosti u procesu koji je po njemu kasnije nazvan mentorstvo.

24/07

2017

U novom broju časopisa qLife Osnove liderstva navode se osnovne zablude o vodstvu koje presudno utječu na razvoj organizacija, institucija i društva: poistovjećivanje liderstva sa "sveznanjem", mit o individualizmu te poistovjećivanje liderstva s pozicijom, autoritetom i moći. Pročitajte više o tome što je to istinsko liderstvo, o čemu se tu doista radi te koja su najčešća pogrešna uvjerenja povezana s tim fenomenom. 

18/04

2017

Iz novog broja časopisa qLife izdvajamo: Drevna metoda istočnjačke meditacije, čiji korijeni sežu tisućama godina unatrag, umnogome nam pomaže napraviti "odmak" kako bismo s "distance" sagledati vlastite misaone i emotivne obrasce što je presudno važno prilikom odgovora na ključni zahtjev liderstva: sagledati situaciju iz nove perspektive kako bismo "vidjeli" ono što trenutačno ne uspijevamo vidjeti - kako bismo osvijestili vlastiti "slijepi prostor liderstva".

09/01

2017

Prilikom odabira tekstova za broj Klasici IV naglasak je stavljen na legendarna djela uglednih autora koja uglavnom govore o učenju i problemima povezanim s učenjem: na razini pojedinca, organizacije te na razini kolektivne nacionalne ili globalne svijesti.

28/10

2016

U novom broju časopisa qLife tema je Inteligentna organizacija.

02/08

2016

U novom broju časopisa qLife tema su Konflikti.

06/05

2016

U novom broju PC Chipa pročitajte na koji način najbolje optimizirati svoje računalo za optimalan rad, što nas sve čeka u budućnosti vezano za umjetnu inteligenciju te na koji način funkcioniraju pametni IoT (Internet of Things) uređaji.

02/05

2016

U novom broju časopisa qLife tema je Društveno odgovorno liderstvo.

05/04

2016

U novom broju časopisa qLife tema su Klasici III.

08/12

2015

U 247. broju PC Chipa pročitajte koji su najbolji pametni telefoni u 2015.godini. Od Appleovog iPhonea 6s , Samsungovog S6 pa sve do Sonyeve Xperia. Donosimo detaljan pregled najboljih telefona na tržištu. Imali smo priliku isprobati trenutno najinovativniji VR headset HTC...
 

10/11

2015

U najnovijem broju PC Chipa donosimo ekskluzivan test iPhonea 6S jedini od tiskanih časopisa u regiji. Pročitajte kako radi najmodernija tehnologija ekrana osjetljivog na razinu pritiska kod iPhonea 6S. Pokrenuli smo novu rubriku posvećenu virtualnoj stvarnosti. Već u ovom broju...

05/11

2015

U novom broju čaospisa qLife tema su Patologije liderstva. Patologije liderstva posebno su važne jer zadiru u samu srž vodstva: u predsvjesne i nesvjesne razine uma iz kojih izvire ponašanje lidera, menadžera i poduzetnika u organizacijama te u njihovim privatnim životima.

02/10

2015

U najnovijem broju ekskluzivno i jedini u regiji donosi testove prvih prijenosnika temeljenih na najnovijih hardverskim platformana AMD Carizzo i Intel Skylake. Donosimo i usporedni test mainstream prijenosnika koji nikad nisu nudili bolji omjer cijene i mogućnosti.
 

10/09

2015

Timski rad je pojam koji se odnosi na procese usklađivanja i razvijanja kapaciteta tima kako bi se ostvarili željeni rezultati, a temelji se na disciplinama zajedničke vizije i osobnog razvoja.

03/09

2015

U novom broju magazina PC Chip pročitajte na koji način funkcionira tehnologija 3d ispisa, te kako će ova tehnologija promijeniti naše živote u budućnosti. Donosimo i veliku usporedbu najnovijih grafičkih procesora iz suprotstavljenih tabora AMD-a i Nvidie.

07/07

2015

U novom broju PC Chipa pročitajte koji su trenutno ponajbolji tableti od 8 ili 10 inča. Od najnovijeg iPada do ponajboljih Android tableta, sve je tu! Ukoliko spadate pak u one željne avanture donosimo i atraktivan test akcijskih kamera koje vam omogućavaju da u ovo ljetno vrijeme na odgovarajući način zabilježite svoje vratolomije.

03/06

2015

U novom broju PC chipa donosimo veliku temu koja uključuje najnovije i najzanimljivije pametne telefone srednje klase. Ukoliko ste htjeli pribaviti novi telefon naprednih mogućnosti po povoljnoj cijeni onda obavezno pročitajte što se nudi na tržištu.

07/05

2015

Na kioscima i u e-Knjižnici dostupan je novi broj PC Chipa. U najnovijem broju PC Chipa donosimo priču o najmanjim i najjeftinijim funkcionalnim računalima, zajedno s ekskluzivnim testovima Raspberry Pi 2 i Intel Broadwell NUC-a.

14/04

2015

Pojam kvalitete vrlo je teško, ako ne i nemoguće, jednoznačno definirati. Aristotel je za kvalitetu rekao kako je "prije riječ o navici nego o nečem konkretnom", Henry Ford je pod kvalitetom podrazumijevao "ispravno djelovanje, onda kada vas nitko ne gleda", a Guccio Gucci, osnivač talijanskog modnog imperija, poistovjećivao ju je s "dugotrajnim osjećajem ugode koji kupcu ostaje nakon što zaboravi cijenu" što ostavlja mnogo prostora za različita proizvoljna tumačenja. 

10/04

2015

Na kioscima i u e-Knjižnici dostupan je novi broj PC Chipa. U najnovijem broju PC Chipa donosimo priču o najmanjim i najjeftinijim funkcionalnim računalima zajedno sa ekskluzivnim testovima Raspberry Pi 2 i Intel Broadwell NUC-a.

18/03

2015

Na kioscima i u e-Knjižnici dostupan je novi broj PC Chipa. U novom broju PC Chipa pročitajte koji su ponajbolji prijenosnici za igranje i multimediju, a donosimo i veliki usporedni test SSD-ova kapaciteta od pola terabajta. Ukoliko vas muče stari upravljački programi možete pročitati na koji način ih najlakše i najjednostavnije osvježavati, kako bi uvijek imali najnoviju verziju.

06/02

2015

Na kioscima i u e-Knjižnici dostupan je novi broj PC Chipa. U novom broj možete pročitati koji su najbolji phableti, odnosno pametni telefoni s velikim ekranima te pogledati veliki usporedni test višefukcijskih pisača te detaljan izvještaj sa sajma CES u Las Vegasu. U novom PC Chipu govorimo i o VPN tehnologiji i prednostima njenog korištenja te posebno ističemo zanimljiv detaljan vodič kroz programiranje za početnike.

30/12

2014

Za razliku od mikroekonomista, političari i makroekonomisti zbog specifičnog posla nikada ne dožive da se tzv. "krug učenja" (engl. learning loop, temeljni proces kojim ljudska bića uče; krug koji započinje promišljanjem i odlučivanjem, nastavlja se aktivnostima na realizaciji cilja nakon čega slijedi feedbeck i promišljanje o feedbecku, te ne temelju toga osmišljavanje korektivnih odluka i poduzimanje novih aktivnosti na ostvarenju cilja) "zatvori pred njihovim očima", u njihovom svjesnom prisustvu. Zbog toga cijeli život provedu uvjereni u nepogrešivost vlastitih ideja koje nikada neće uspjeti testirati u praksi.   

04/12

2014

Na kioscima i u e-Knjižnici dostupan je novi broj PC Chipa. U novom broju PC Chipa možete pročitati koji su trenutno najbolji pametni telefoni koje možete kupiti. Donosimo i ekskluzivan prikaz najnovijih Appleovih iPhonea 6 u običnoj i Plus varijanti.

04/11

2014

Na kioscima i u e-Knjižnici dostupan je novi broj PC Chipa. U novom broju PC Chipa donosima ekskluzivan prikaz najboljih kompaktnih pametnih telefona visoke klase, veliki usporedni test najboljih gamerskih miševa, a posebno smo se pozabavili i najnovijom verzijom Androida poznatijom kao Lollipop.

20/10

2014

Iako se metafore uglavnom vezuju uz umjetnost, prisutne su i u drugim sferama života pa tako i u biznisu. Svi mi, u većem ili manjem opsegu, koristimo se njima jer one iznimno jasno, slikovito i učinkovito pojašnjavaju kompleksne događaje, misli i osjećaje. Upravo zbog navedenih osobina, metafore, parabole ili alegorijske priče u svijetu liderstva zaslužile su posebno mjesto postavši tijekom povijesti važnim alatom velikih lidera i učitelja kojim su kompleksne koncepcije s lakoćom približavali puku.

03/10

2014

Na kioscima i u e-Knjižnici dostupan je novi broj PC Chipa. U najnovijem broju PC Chipa ekskluzivno donosimo pregled best buy Android telefona sa većim ekranima. Što se isplati kupiti i što odabrati?

02/09

2014

Objavljen je novi broj PC Chipa. Iz najnovijeg broja izdvajamo teme: 12 najboljih 24-inčnih monitora, Kako snimiti Gameplay kino doživljaj, Digitalno doba: Internet platforme za izdavaštvo, Mainstream grafičke kartice te Dijeljenje multimedije putem Interneta.

22/07

2014

Tema novog broja časopisa qLife je kapitalizam 3.0 te se govori o brojnim ekološkim problemima prouzročenim kapitalističkim načinom privređivanja poput erozije tla, opadanja nivoa podzemnih voda, klimatskih promjena, porasta razine mora, opadanja proizvodnje nafte i ugljena, te njihove ekonomske, društvene i političke posljedice.

08/07

2014

Na kioscima i u e-Knjižnici dostupan je novi broj PC Chipa.

15/01

2014

U arhivi časopisa VIDI objavljen je broj 213, za prosinac 2013.

13/12

2013

U arhivi časopisa VIDI objavljen je broj 212, za studeni 2013.

19/11

2013

U arhivi časopisa VIDI objavljen je broj 211, za listopad 2013.

11/10

2013

U arhivi časopisa VIDI objavljen je dvobroj 209-210, za kolovoz-rujan 2013. U najavi broja 211 pročitajte članak Kako uspjeti iz Hrvatske - Bio sam jako tvrdoglav i sada imam svoj Visiobike!
 

13/08

2013

Na kioscima i u e-Knjižnici dostupan je novi broj PC Chipa.

06/08

2013

U arhivi časopisa VIDI objavljen je broj 208, za srpanj 2013.

05/07

2013

U e-Knjižnici objavljen je novi broj časopisa qLife. Tema ovog broja je Organizacijski razvoj.

03/07

2013

U arhivi časopisa VIDI objavljen je broj 207, za lipanj 2013.

01/07

2013

Na kioscima i u e-Knjižnici dostupan je novi broj PC Chipa.

18/06

2013

U e-Knjižnci objavljeni su svi brojevi časopisa VIDI iz 2012. godine, te izdanja do svibnja 2013.

10/04

2013

U e-Knjižnici objavljen je novi broj časopisa qLife. Tema ovog broja je Umjetnost i liderstvo.

06/02

2013

Na kioscima i u e-Knjižnici dostupan je novi broj PC Chipa.

07/11

2012

U najnovijem broju časopisa PC Chip pročitajte: veliki usporedni test mainstream grafičkih kartica, test cjenovno pristupačnih laserskih pisača u boji, najmanje i najlakše Linux distibucije, prikaz najboljih aplikacija za praćenje vremenske prognoze na pametnim telefonima.

06/07

2012

U e-Knjižnici objavljen je novi broj časopisa qLife. Tema ovog broja je strateško promišljanje.

08/05

2012

Na kioscima i u e-Knjižnici dostupan je novi broj PC Chipa.

02/04

2012

U e-Knjižnici objavljen je novi broj časopisa qLife. Tema ovog broja je Vizija i misija.

08/03

2012

Na kioscima i u e-Knjižnici dostupan je novi broj PC Chipa.
 

03/02

2012

Na kioscima i u e-Knjižnici dostupan je novi broj PC Chipa.

19/01

2012

U e-Knjižnici objavljena je nova knjiga ECDL 5.0 (Windows 7, Office 2010).

10/01

2012

U e-Knjižnici objavljen je novi broj časopisa qLife. Tema ovog broja je Afirmativno propitivanje.

30/12

2011

Na kioscima i u e-Knjižnici dostupan je novi broj PC Chipa.

23/12

2011

U arhivi časopisa VIDI objavljen je broj za prosinac 2011.

02/12

2011

Na kioscima i u e-Knjižnici dostupan je novi broj PC Chipa.

23/11

2011

U arhivi časopisa VIDI objavljen je broj za studeni 2011.

03/11

2011

Na kioscima i u e-Knjižnici dostupan je novi broj PC Chipa.

20/10

2011

U arhivi časopisa VIDI objavljen je broj za listopad 2011.

17/10

2011

U e-Knjižnici objavljen je novi broj časopisa qLife. Tema ovog broja su Inovacije.

11/10

2011

Na kioscima i u e-Knjižnici dostupan je novi broj PC Chipa.

20/09

2011

31/08

2011

Na kioscima i u e-Knjižnici dostupan je novi broj PC Chipa.

29/07

2011

U arhivi časopisa VIDI objavljen je broj za srpanj 2011.

05/07

2011

Na kioscima i u e-Knjižnici dostupan je novi broj PC Chipa, kao i broj od prethodnog mjeseca.

05/07

2011

U e-Knjižnici objavljen je novi broj časopisa qLife. Tema ovog broja su Promjene.

30/06

2011

U arhivi časopisa VIDI objavljen je broj za lipanj 2011.

08/06

2011

U arhivi časopisa VIDI objavljeni su brojevi 178, 179, 180, 181 i 182 iz 2011. godine.

03/05

2011

Na kioscima i u e-Knjižnici dostupan je novi broj PC Chipa.

31/03

2011

Na kioscima i u e-Knjižnici dostupan je novi broj PC Chipa.

21/03

2011

Lektirne naslove potrebne za pisanje školskog eseja za državnu maturu moguće je preuzeti na stranicama eLektire.

28/02

2011

Na kioscima i u e-Knjižnici dostupan je novi broj PC Chipa.

31/01

2011

Na kioscima i u e-Knjižnici dostupan je novi broj PC Chipa.

30/12

2010

U arhivi časopisa VIDI objavljen je broj za prosinac 2010.

30/12

2010

U e-Knjižnici objavljen je novi broj časopisa qLife. Tema broja je Dijalog.

23/12

2010

Na kioscima i u e-Knjižnici dostupan je novi broj PC Chipa.

01/12

2010

Na kioscima i u e-Knjižnici dostupan je novi broj PC Chipa.

30/11

2010

U arhivi časopisa VIDI objavljen je broj za studeni 2010.

12/11

2010

Nakon dvije i pol godine postojanja, promijenili smo izgled i poboljšali funkcionalnosti e-Knjižnice.

11/11

2010

U e-Knjižnici je objavljen novi časopis - qLife, kvartalni stručni časopis za liderstvo i organizacijski razvoj koji se ostvaruje u suradnji portala Quantum21.net i partnera.

05/11

2010

U arhivi časopisa VIDI objavljen je broj za listopad 2010.

06/10

2010

U arhivi časopisa VIDI objavljen je dvobroj za kolovoz i rujan 2010.

Cijeli broj časopisa dostupan je ovdje.

29/09

2010

Na kioscima i u e-Knjižnici dostupan je novi broj PC Chipa.

28/06

2010

Na inicijativu i uz potporu Ministarstva obrazovanja, znanosti i športa, a u realizaciji "Bulaja naklade" i CARNeta, na adresi lektire.skole.hr su dostupna cjelovita djela hrvatskih i stranih pisaca s popisa obvezne školske lektire i šire.

11/06

2010

U e-Knjižnici objavljene su dvije nove knjige: Windows 7 i ECDL Syllabus 5.0

14/05

2010

Od 14. svibnja 2010. u  e-Knjižnici dostupan je magazin PC Chip. Svaki novi broj će biti dostupan svim korisnicima CARNeta potpuno besplatno, paralelno sa pojavljivanjem na kioscima.

04/05

2010

U arhivi časopisa VIDI objavljen je broj za travanj 2010.

Cijeli broj časopisa dostupan je ovdje.

23/03

2010

U e-Knjižnici objavljena je nova knjiga, WLAN - Bežične lokalne računalne mreže, autora Harisa Hamidovića.

18/09

2009

U e-Knjižnici objavljene su dvije nove knjige: Administriranje Linux sustava autora Toma Adelsteina i Billa Lubanovica i SQL server 2005 autora Billa Hamiltona. Obje knjige su autorizirani prijevodi engleskih izdanja O'Reilly Media, Inc.

17/07

2009

Matematičkim časopisima mogu pristupiti svi posjetitelji e-Knjižnice. Za sudjelovanje na forumu i dalje je potrebno imati ektivan elektronički identitet.

10/04

2009

Od 8. travnja svim članovima obrazovne i akademske zajednice dostupna je prva hrvatska online enciklopedija – Proleksis enciklopedija, razvijena u suradnji Pro Leksisa i CARNeta, uz potporu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa.


Arhiva naših vijesti

preskoči na navigaciju